Red de haan

07 Juni 2019 – Wij, de kinderen en jongeren van de VeggieSquad en Dat Kan Anders hebben een gratieverzoek ingediend voor de haan van Kallemooi.

Over een paar dagen is het weer Pinksteren. Op Schiermonnikoog vieren ze dan volgens traditie Kallemooi. Een paar jongens krijgen dan de opdracht van de Kallemooi-commissie om een haan te stelen uit het dorp. Eén van deze hanen wordt in een mand opgesloten en op 18 meter hoogte aan een mast gehesen. Daar moet de arme haan drie dagen blijven hangen, ongeacht de weersomstandigheden. 

Wij hebben ons gratieverzoek (gratieverzoek zie afbeelding) voor de haan gestuurd naar de Koning en vragen hem of hij de burgemeester van Schiermonnikoog wil gebieden om dit onderdeel van het evenement niet door te laten gaan of op een andere wijze voort te zetten, die dieren geen onnodig leed zal aandoen.

Wij hopen dat de Koning zijn hart en geweten zal laten spreken en ons gratieverzoek inwilligen zal, om de onschuldige haan te sparen die niemand kwaad heeft gedaan en toch leed moet ondergaan volgens een ouderwetse traditie.

Eerder boden wij de burgemeester middels een video-oproep aan om de plaats van de haan in te nemen. Video-Oproep: https://www.youtube.com/watch?v=ANwQr8x9qhc

Omdat wij geen enkele reactie hebben gekregen van de burgemeester op ons aanbod dat wij per video verstuurden, hebben wij nu als laatste redmiddel bij de koning een gratieverzoek ingediend om de onschuldige haan te redden van onnodig leed.

5 juni 2019 – Wij, de kinderen van de VeggieSquad hebben een video-oproep gemaakt voor de burgemeester van Schiermonnikoog (Zie video-oproep).

Tijdens Pinksteren vieren ze op Schiermonnikoog de Kallemooi traditie. Een eilandbewoner steelt dan een haan, stopt de haan in een mand en hijst deze een mast van 18 meter. De haan moet hier 3 dagen blijven hangen. Wij vinden dit zielig voor de haan en hebben daarom aangeboden aan de burgemeester van Schiermonnikoog om de plaats in te nemen van de haan.

Wij hebben vorig jaar tekeningen van de mooiste hanen aangeboden, het jaar daarvoor is er al een nep haan aangeboden. Dit jaar bieden we ons zelf aan om omhoog te laten hijsen.

Wij hopen dat de burgemeester dit jaar haar geweten laten spreken en ons aanbod zal inwilligen om de haan te sparen die niemand kwaad heeft gedaan.
Mocht de burgemeester niks zien in ons aanbod dan kan ze zichzelf ook omhoog laten takelen of toch gebruik maken van een (symbolische) nep haan.

12 mei 2018

26 April 2018