Red de damherten

4 oktober 2018 – Gratieverzoek voor de damherten uit de Amsterdamse waterleidingduinen

Wij, kinderen van de VeggieSquad hebben samen met andere kinderen op dierendag een gratieverzoek ingediend voor de duizenden herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen die men in de komende maanden dood wil schieten.

Wij hebben ons gratieverzoek (gratieverzoek zie afbeelding) om het leven van de herten te sparen gestuurd naar de Burgemeester en Wethouders van Amsterdam, naar de gemeenteraad van Amsterdam en naar de Gedeputeerde Staten van de provincies Noord en Zuid-Holland, die verantwoordelijk zijn voor het plan om de dieren dood te schieten.

Wij hopen dat zij op dierendag hun geweten laten spreken en ons gratieverzoek gaan inwilligen om de herten te sparen die niemand kwaad hebben gedaan. Bovendien is het dood schieten van deze mooie dieren zinloos omdat er binnen korte tijd weer extra veel nieuwe dieren geboren zullen worden. Dat komt omdat het gebied voldoende ruimte en voedsel bied voor het aantal herten dat er nu rondloopt. Wij vinden dat er meer hekken moeten komen zodat de herten geen gevaar zijn in het verkeer en mensen geen last van hen hebben. Wij hebben in ons gratieverzoek aangeboden graag mee te willen helpen met het plaatsen van extra hekken.

1556555164

21/10/2018  Damherten in de val

Vanmorgen zijn wij op stap geweest met Willem, de hertenfluisteraar.  Willem loopt dagelijks door duinen en het dorp van Zandvoort om ervoor te zorgen dat de herten veilig zijn. Vandaag heeft hij ons het probleem bij de natuurbrug aan de Zandvoorstelaan laten zien. De bokken liggen aan ene kant van de brug en de hindes liggen aan de andere kant van de brug.  In het midden van de brug staat een HEK waardoor de dieren niet naar elkaar toe kunnen. Deze natuurbrug heeft miljoenen euro’s gekost er kan alleen geen hert overeen. De bokken zitten hierdoor letterlijk in de val. Deze bokken gaan hier niet meer weg, omdat ze naar de hindes toe willen. Per 01 november worden er weer heel veel herten doodgeschoten in de AWD. Deze bokken zullen waarschijnlijk als eerste de klos zijn. Op deze manier krijgen de dieren geen eens een kans om te ontsnappen aan het geweer.

21/10/2018 Wandeling naar de natuurbrug

Op zondag 21 oktober organiseerde 14-jarige Iris uit Heemstede van VeggieSquad samen met hertenfluisteraar Willem van der Sloot een wandeling naar de Natuurbrug over de Zandvoortselaan in Zandvoort.

Samen met Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren Amsterdam en zijn fractie, Statenlid NH Bram van Liere, Marco Deen PVV Zandvoort en een groep dierenactivisten bezochten ze de natuurbrug.

1556555069

Vluchtelingen van de AWD

Iris: “In het afgelopen jaar leefden er verschillende groepjes herten (30 à 35) in de wijken van Zandvoort. Dit zijn de vluchtingen van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze herten lopen in Zandvoort sinds er op ze geschoten word. Willem heeft elke dag voor deze herten gezorgd. Elke dag bracht hij de herten van het treinspoor veilig terug naar de Sophiaweg of naar Centerparcs waar deze herten o.a. leefden.”

De herten in de Zandvoortse wijken wilden weer terug naar de AWD vanwege de bronst, zegt Willem. “Helaas hebben ze de kortste route genomen en daardoor trekken ze aan het kortste eind, want wat wil het geval? Ze zijn over het hekje bij het Visscherspad gesprongen, vervolgens rechtsaf geslagen en staan nu bovenop de natuurbrug. Maar de natuurbrug is dicht! Midden op de brug staat een hek.”De herten zijn dus nu in overtreding, want ze mogen hier niet komen van beheerder PWN. Maar ze zijn er al, en ze willen terug naar de AWD en dat mag dus ook niet. Het is echt heel erg zielig om te zien. Ze willen heel erg graag naar de hindes toe. Voor deze herten is er dus geen sprake van hertenliefde, maar eerder van een gebroken hart. Elke avond rennen ze onrustig heen en weer op de brug.

Over dat laatste maakt Willem zich zorgen: “Het hoge hek langs de natuurbrug loopt maar 150 meter door en gaat daarna over in een lager hek. Als de bokken naar de overkant willen en over het lage hek heen springen dan belanden ze op de Zandvoortselaan, en dan komen er ongelukken. Dit is waar ik iedereen voor waarschuw, maar het lijkt wel alsof niemand hier naar wilt luisteren.”

Daarom hebben we een wandeling naar de Natuurbrug georganiseerd, zegt Iris. We hebben verschillende raadsleden uit Amsterdam, wethouder Sharon Dijksma en de burgemeester van Zandvoort uitgenodigd. Zoals verwacht waren alleen de echte dierenvrienden aanwezig. “Dat vind ik erg jammer, want de afwezigen zijn mensen die besluiten nemen en stemmen over de AWD zonder dat ze, naar mijn idee, weten wat er echt speelt. Ik denk dat ze vooral rapporten over de AWD lezen. Ik vraag me af of de raadsleden van Amsterdam überhaupt wel eens naar één van de natuurbruggen zijn komen kijken of in de AWD zijn geweest. Johnas van Lammeren van de PvdD Amsterdam had vorige week een motie ingediend om het hek op de natuurbrug een week open te zetten. Deze motie is weggestemd, maar was dat ook gebeurt als deze raadsleden zouden weten wat zich op de natuurbrug afspeelt?”